#közlekedjbiztonságosan 2022

2022 a biztonságos közlekedés éve a NÚSZ Zrt.-nél. Immár negyedik éve kapcsolódik a Közlekedési Kultúra Napjához a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.). A társaság 2022-ben egész éves kampánnyal csatlakozott a Közlekedéstudományi Egyesület kezdeményezéséhez.

A 2022. május 11-én elstartolt #közlekedjbiztonságosan kampány célja azt elérni, hogy a közlekedésben résztvevők számára a tudatos, egymásra odafigyelő, higgadt, toleráns magatartás legyen a természetes - minél szélesebb körben.

Az idei kampány fő üzenete: A közút nem versenypálya!

Nem a gyorsaság az elsődleges cél, hanem a biztonság. A közutakon természetesen más szabályok érvényesek, mint egy versenypályán, egy szempont azonban közös: fejben ott kell lennünk, amikor elindulunk - mindkét helyen.

A #közlekedjbiztonságosan kampány keretében a NÚSZ Zrt. együttműködik a Hungarian Police Rallye Teammel (HPRT), a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a Magyar Autóklubbal, valamint a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapattal, a M1RA-val.

Az elsősorban a fiatal és középkorú korosztály elérését megcélzó kampány során a NÚSZ Zrt. edukációs videósorozatot indított májusban, az év hátralévő részében pedig számos közlekedésbiztonsági témájú akció, előadások, workshopok megvalósulására kerül sor, és készülnek ilyen tartalmú kiadványok is.

A kampány

2022. 08. 11.

Aki jó autószerelőként szeretne dolgozni, annak minden szükséges területen alapos tudással kell rendelkeznie az autó felépítésétől egészen a közlekedésbiztonságig. Ezt a szemléletet követik a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapatnál, a M1RA-nál is, ahol külön oktatási programot indítottak autószerelő diákoknak. A képzés keretében a fiatalok a versenypályán megtapasztalhatják a biztonsági szabályok fontosságát, és ezt a szemléletmódot vihetik magukkal. Autószerelőként tehát képesek lesznek majd arra, hogy szakértelmükkel hozzájáruljanak a kulturált és biztonságos közúti közlekedéshez.

Arról, hogy miről tanulnak, mit tapasztalhatnak meg az autószerelő diákok a M1RA oktatási programja keretében, Vári Dénes, a csapat munkavédelemért is felelős szerelője beszélt a #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretében készült videóban.

2022. 08. 05.

Bucsi Attila a magyar autósport egyik nagy tehetsége, amit már tavaly is bizonyított a Swift Cup Europe-ban. A M1RA mindössze 14 éves versenyzője 2021-ben a hat időmérőből négyet megnyert, a tizenöt futamból tízen dobogós helyen ért célba, ötön győzelmet aratott, így a mezőny legjobbja lett.

Arról, hogy miként készült az idei szezonra, milyen célokat tűzött ki az évre és milyen további fejlődési lehetőségeket lát maga előtt a #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretében készült videóban beszélt.

2022. 07. 28.

Hogyan viselkedjünk a hátsó ülésen?

Hogyan üljünk, mit tehetünk és mit nem tehetünk egy autó hátsó ülésén ülve menet közben? Mi zavarhatja a leginkább a jármű sofőrjét?

Erről szól a #közlekedjbiztonságosan kampányunk következő videója, amelyet a Hungarian Police Rallye Teammel (HPRT) közösen készítettünk.

A legfontosabb tudnivalókat Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató osztja meg velünk.

2022. 07. 21.

Hogyan célszerű megválasztani a megfelelő sebességet és követési távolságot? Miben nyújt segítséget nemcsak a versenypályán, hanem a közúti közlekedésben is a szimulátoros gyakorlás? Hogyan tudjuk csökkenteni a fizikai sérülés esélyét, mértékét egy esetleges ütközéskor?

Ilyen és ehhez hasonló, érdekes és a mindennapi közlekedés során különösen hasznos tudnivalókat szedtük össze abban a kiadványban, amelyet a #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretében a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapattal, a M1RA-val közösen készítettünk.

Az online kiadvány három részből áll, az első rész az alábbi képre kattintva érhető el.

2022. 07. 14.

A biztonságos közlekedés egyik alapja, hogy arra koncentráljunk, amit éppen csinálunk. A forgalomra, a többi közlekedőre, a jelzőlámpákra, az út menti táblákra. Hogy egy autó volánja mögött ülve mennyire zavaró lehet és mennyire elvonhatja a figyelmünket a vezetésről az anyósülésen ülő utasunk tevékenysége, a HPRT-vel közösen készített alábbi videónkból kiderül.

2022. 07. 07.

A #közlekedjbiztonságosan kampányunk első eleme a HPRT-vel együttműködésben készült, abban Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató világítja meg a legfontosabb szempontokat, amelyekre a közlekedés során figyelni kell.