Úthálózat

E-MATRICA RENDSZER

A használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, személygépkocsik és annak pótkocsija, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, lakóautók és autóbuszok, valamint ezek vontatmányai.

Tisztelt Ügyfeleink!  

Az e-matricás rendszerben személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal (M43 autópálya Makó-országhatár, valamint az M85 gyorsforgalmi út M1 kezdőcsomópont és a 23. sz. M85-M86 Csorna Kelet csomópont közötti szakaszával) bővül, más módon nem változik. A változás a Csongrád (M43), és a Győr-Moson-Sopron megyei díjköteles úthálózatot, így az ezekre a megyékre érvényes megyei matricákat érinti.  Az M86 autóút, és az M9 továbbra sem válik díjkötelessé az e-matricás rendszerben.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom valamint Veszprém megyékben nem változik a díjköteles úthálózat, ezen megyék esetében a szomszédos Csongrád, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben történt díjköteles hálózat bővülés miatt kerülnek frissítésre a térképek. Mint ismeretes, az adott megyei e-matrica a szomszédos megyében található első csomópontig jogosít fel a díjköteles utak használatára (például a Győr-Moson-Sopron megyei matricával az M1-es autópálya Budapest felé a Komárom-Esztergom megyében található 94. sz. Bábolna csomópontig használható, ill. a Pest megyei mellett továbbra is elég egy Fejér és Somogy megyei e-matrica annak az autósnak, aki egész évben korlátlan számú alkalommal szeretné a főváros felől megközelíteni a dél-balatoni településeket).

2016. januárban nem lesznek érdemi változások az e-matricás rendszerben. Tehát 2016-ban továbbra is változatlan áron lehet megváltani az úthasználati jogosultságokat, illetve a megszokott heti (10 napos), havi, illetve éves matricák mellett továbbra is elérhetőek az adott megye gyorsforgalmi hálózatára érvényes megyei matricák is. Ezért a hatályos díjrendelet szabályozásain túlmutatóan nem lesz szükség átmeneti rendelkezések (türelmi idő) érvénybe léptetésére sem. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a díjköteles szakaszokat csakis előre megváltott, érvényes úthasználati jogosultsággal lehet igénybe venni, ennek elmulasztása pótdíjazást vonhat maga után. 

A januári útdíjfizetéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókat IDE KATTINTVA tekintheti meg.

 

A 2016. január 1-től hatályos  rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

      - M31 es autópálya teljes szakasza

      - az M85 autóút Csorna-kelet csomópontja és az M85-M86 elválási csomópontja közötti szakasza,

      - az M60 autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között, 

      - az M86 autóút,

      - az M8 autópálya,

      - az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,

      - az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,

      - M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km 
        szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)

      - M0 autóút alábbi szakaszai:

                - 1.sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz,

                - M4 autóút (4.sz. főút) és M3 közötti szakasz,

                - Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

 

E-matricás országos térkép (érvényes 2016. január 1-től):

A nézőképekre kattintva nagy felbontásban tekintheti meg az országos térképet.

MEGYEI TÉRKÉPEK (érvényesek 2016. január 1-től):

Figyelem! A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint  ide kattintva tekintheti meg.

A nézőképekre kattintva nagyfelbontású megyei térképek nyílnak.


 

 

 
 

 
 
 
 

 E-ÚTDÍJ RENDSZER

A 3,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművekre (J2, J3, J4 kategóriák) vonatkozik.  Ezen tehergépjárművekre e-útdíj rendszerben váltható meg az úthasználati jogosultság. Az e-útdíj rendszer díjköteles szakaszai ezen a térképen tekinthetők meg. 

 HU-GO e-útdíjas országos térkép

A nézőképekre kattintva nagy felbontásban tekintheti meg az országos térképet.