Nyári e-matrica kisokos

Itt a nyár, amikor sokan indulnak útnak, olyanok is, akik év közben egyébként nem közlekednek díjköteles utakon. Az autópályák forgalma a nyaralóknak és a tranzitforgalomnak köszönhetően ilyenkor jelentősen megnő, ezért ebben az időszakban érdemes felidézni, mire kell odafigyelni az autópálya matrica vásárlása során, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen meg lehet úszni a büntetést. A legfontosabb tudnivalókat két mondatban össze lehet foglalni: Az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Még a kifizetés előtt célszerű ellenőrizni a rendszám, felségjelzés, kategória besorolás és az érvényességi idő helyességét.

1. Tipikus felhasználói tévesztések

Az ellenőrzési statisztikák és tapasztalatok rávilágítanak néhány felhasználói tévhitre, tipikus tévesztésre. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. alapvető célja és feladata a jogkövető magatartás elősegítése. Ezért ezekre a vásárlói hibákra felhívva a figyelmet könnyen elkerülhetővé válik a büntetés. A legjellemzőbbek ezek közül az utólagos vásárlás, a díjkategória tévesztés, illetve a rendszám tévesztés.

1.1 Utólagos vásárlás

A jogszabály értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenőrző kamerák és a megállításos ellenőrzést végző csoportok az elhaladó autóról (rendszám alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával. Tehát nem elég az autópályán a legközelebbi benzinkúton megvenni a matricát, arról már korábban gondoskodni kell. Igaz ez az utazásokból hazatérve, az országhatár díjköteles úton történő átlépésekor is.

1.2 D2-D1 díjkategória tévesztés

2015 januárban változtak a díjkategóriák, mégis sokan D1 kategóriában váltanak jogosultságot a D2-be átsorolt gépjárművükre. A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik (vezetővel együtt) és annak vontatmánya maradtak a D1 kategóriában (tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani). A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat is.

Kategória tévesztés esetén a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban személyes ügyintézéssel lehet eljárni a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett, valamint a jogszabályban meghatározott 1470 Ft átírási költség megtérítésével. Az újonnan kiadásra kerülő, a megfelelő díjkategóriára szóló jogosultsághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az eredeti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal. A pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól.

1.3 Rendszám tévesztés

A díjrendelet egyértelműen meghatározza, hogy e-matrica vásárlása során az autós feladata és felelőssége, hogy az adatok helyességét ellenőrizze, még kifizetés előtt. Ezt személyes vásárlás során a pénztárnál az aláírásával nyugtázza, online vásárlás esetén pedig válaszüzenetével hagyja jóvá.

A jogszabály lehetőséget biztosít a rendszám tévesztés utólagos korrigálására, legfeljebb 3 karakter eltérésig. Ilyenkor a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban történő személyes ügyintézés során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést, és karakterenként a jogszabályban foglalt 1470 Ft átírási költséget kell megfizetni.  Így a jogosultság a módosított rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül, vagyis a korábban kiszabott pótdíjat nem kell megfizetni.

1.4 "U" díjkategória

A díjköteles szakaszokon utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 (autóbuszok) kategóriákban külön kell fizetni. Vagyis ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2 és U kategóriás jogosultságot is. U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni. A személyautóval (D1) vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani. Ha az utánfutót egy 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor D2 kategóriájú e-matricát kell váltani a mikrobusz rendszámára, és U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

2 További hasznos tudnivalók

2.1 Díjköteles úthálózat

A hazai gyorsforgalmi utak többsége díjköteles, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában a már másfél éve díjkötelessé vált szakaszokkal. Az M0 autóút díjköteles szakaszára (31-es M0-M5 csp. (Gyál) és 42-es M0-M4 (4-es sz. főút csp) között, valamint 69-es M0-M3 és 75-ös M0-2.sz. főút csp. között) telepített fix ellenőrző kapuk adatai alapján megállapítható, hogy az összes pótdíjas eset egyötöde ezen a szakaszon képződött. A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni a nemzetiutdij.hu oldalon, ahol az országos térkép és a megyei térképek egyaránt megtalálhatók.

A 2016. január 1-től hatályos  rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

 • M31-es autópálya teljes szakasza
 • az M85 autóút Csorna-kelet csomópontja és az M85-M86 elválási csomópontja közötti szakasza,
 • az M60 autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
 • az M86 autóút,
 • az M8 autópálya,
 • az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,
 • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
 • M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)
 • M0 autóút alábbi szakaszai:
  - 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz,
  - M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz,
  - Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

A fentieken túl az M0 további részei, valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható egyes városi elkerülők, és autóutak már díjkötelesek.

A megyei matrica hatálya a legtöbb esetben a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a nemzetiutdij.hu oldalon is megtalálható díjrendelet melléklete tartalmazza. Akik a fővárosból  a dél balatoni településekre közlekednek, azok számára egy Pest megyei, egy Fejér megyei és egy Somogy megyei matrica megváltása szükséges. Akik az északi partra tartanak, azoknak – a nyári tereléseket is figyelembe véve - egy Pest megyei és egy Fejér megyei matrica is elegendő ahhoz, hogy egész évben korlátlan számú alkalommal utazzanak díjköteles utakon a magyar tengerhez. A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes.

2.2 Ellenőrzések

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése rendszám alapján történik. A matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (az e-matrica típusa, rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete és vége) hitelességét, ezért ezeket az adatokat a kifizetés előtt alaposan ellenőrizni kell. Az adatok helyességének ellenőrzése az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége.

A nyári időszakban a díjköteles utakon fokozott ellenőrzések várhatók. A megszokott ellenőrző kapus és mobil ellenőrző autós jelenlét mellett mobilcsoportos, kitereléses ellenőrzések lesznek. Az akciók célja a bliccelők kiszűrése. A mobilcsoportos, megállításos ellenőrzések során a jogsértő autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést. A HU-GO rendszerben már bevált ellenőrzési módszernek köszönhetően a rendszerben azonnal látszik, hogy az adott mérőponton a járműnek az áthaladás pillanatában van-e érvényes úthasználati jogosultsága.

2.3 Ügyfélszolgálati szolgáltatások

A NÚSZ az országszerte 18 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban teljeskörű útdíjfizetési szolgáltatásokkal várja az közlekedőket. Ezeken a helyeken a magyar autópálya matrica ill. HU-GO e-útdíj mellett szlovén, cseh és osztrák úthasználati jogosultság is váltható. Akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki mégis eltévesztette a rendszámot vásárláskor, hiszen a NÚSZ irodáiban lehetőség van – szolgáltatási díj megfizetése mellett – legfeljebb 3 karakter erejéig a rendszám tévesztés korrigálására. Ha valaki érvényes e-matricával rendelkezik, de a járművet közben eladja, vagy a jármű balesetet szenved, lehetőség van az úthasználati jogosultság átörökítésére.

További részletes információ a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. éjjel-nappal helyi tarifával hívható +36 (36) 587-500-as számán, interneten a nemzetiutdij.hu-n, és a facebook.com/nemzetiutdij oldalon érhető el. A mobilos e-matrica vásárlás esetén a biztonságos közlekedést szem előtt tartva az e-matricát soha ne menet közben, hanem mindig indulás előtt, álló járműben vegyük meg.