Nagy az érdeklődés az új területi alapú megyei éves matricák iránt

2015. január 1-től a megszokott időalapú matricák mellett (heti-10 napos, havi, éves) az autósok már az új megyei matricát is megvásárolhatják. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a viszonteladó partnerekkel együtt január 2-án déli 12 óráig mintegy 82 ezer e-matricát értékesített. Közel 50 ezer autós váltott megyei matricát, amivel egy-egy megye gyorsforgalmi útjai rendkívül kedvező, évi 5 ezer forintos áron használhatók. Az értékesítés zavartalanul folyik, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáinak egy része bővített nyitva tartással áll az ügyfelek rendelkezésére hétvégén is. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az első nap tapasztalatai alapján összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A hagyományos időalapú ( heti-10 napos, havi, éves) matricákat D1, B2 kategóriákra minden korábbi viszonteladói partnernél a megszokott módon meg lehet vásárolni. Tehát aki ezt szokta meg és számára ez kényelmesebb akkor ezeket egyszerűen megvásárolhatja bármelyik értékesítési csatornán keresztül. A korábbi matrica típusok mellett új díjkategóriák kerültek bevezetésre, ezek értelmezése a következő:

a) D1 díjkategóriába tartoznak a motorkerékpárok, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas – személygépkocsik és annak pótkocsija.

b) Az új D2 díjkategória tartoznak a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsik, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik, és a lakóautók.

c) B2 díjkategóriában maradtak az autóbuszok.

d) Az új U díjkategória sorolandók a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik (utánfutók).

Díjmentesek kizárólag a következő szakaszok maradnak:

• az M0 autóút 1. sz. főút M5 autópálya közti szakasza

• az M0 autóút 4. sz. főút és M3 autópálya közti szakasza

• az M0 autóút 11. sz. főút és a 2. sz. főút közti szakasza

• valamint az M31-es autópálya teljes szakasza

A díjköteles úthálózat térképe a nemzetiutdij.hu oldalon található.

2015. január elsejétől mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére - megvásárolható a megyei matrica és az új kategóriás (D2, U) jogosultságok. A korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

A hagyományos időalapú matricák mellé az érvényességi idő figyelembevételével már nem kell megyei matricát vásárolni. Az a fontos, hogy az ellenőrzés pillanatában legyen egy érvényes úthasználati jogosultság az adott út szakaszra. Ez lehet időalapú (heti-10 napos, havi vagy éves) vagy az újonnan bevezetett területi alapú éves megyei matrica.

A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek a vásárláskor érvényben lévő feltételek mellett. Ez igaz arra az esetre is, ha az új rendelet szerint már D2 kategóriába tartozó gépjárműnek 2014. évi (D1) éves matricája van.

Segítség a térképi jelölés értelmezéséhez: A megyei térképeken a megyehatár előtti utolsó fel- illetve lehajtó és a megyehatár közit szakasz narancssárga színű vonallal van jelölve. A jelmagyarázatban így szerepel:„Jelölt megyei és irány szerinti és irány szerinti szomszédos matricákkal használható szakaszok”. Fontos, hogy megyei matricával való közlekedés esetén egy megyében található díjköteles útszakaszok használatához az adott megyére érvényes e-matrica szükséges. A narancsszínű vonal azt jelzi, hogy az adott megyében az utolsó lehajtó után már rendelkezni kell a következő, szomszédos megyei e-matricával is, hiszen a megyehatárig már nincs további lehetőség a díjköteles szakasz elhagyására. Tehát a narancssárga szakaszokon az adott megyére és a szomszédos megyére érvényes matricával is rendelkezni kell.

Az első nap tapasztalatai alapján összegyűjtött kérdések-válaszok elérhetők a NÚSZ honlapján. Az oldalt folyamatosan frissítjük a hasznos információkkal. Az új szabályozás miatt óriási az érdeklődés, az ügyfélkiszolgálás teljes kapacitással üzemel. A matrica vásárlás során megnövekedett várakozási idővel lehet számolni, ezért kérjük ügyfeleink szíves megértését és türelmét. A telefonos ügyfélszolgálat a +36-36-587-500-as telefonszámon áll az ügyfelek rendelkezésére. A NÚSZ több ügyfélszolgálati irodája hétvégén bővített nyitva tartási idővel áll az ügyfelek rendelkezésére, a részletekről tájékozódjon a nemzetiutdij.hu weboldalon.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ezúton szeretné megköszönni a közlekedők türelmét, akik jogkövető magatartással és odafigyeléssel vásárolták meg az úthasználati jogosultságot.