Hasznos információk - térképek

Összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakrabban felmerült kérdéseket többek között a díjfizetéssel, díjkategóriákkal, a díjköteles úthálózat térképével kapcsolatban. A listát folyamatosan frissítjük.

Az e-matricás országos térkép, a megyei térképek és a HU-GO díjköteles úthálózat térképe ide kattintva érhető el.

A tájékoztató anyag a főoldal "E-matrica - információ és vásárlás"-ra kattintva a bal oldali menüből is elérhető (http://nemzetiutdij.hu/Dijfizetes/Kerdesek-valaszok/)

(Utolsó frissítés: 2015.01.20. 13:45)

1. Díjkategóriák

1.1 Milyen járműtípusokra lehet megyei matricát váltani?

A megyei matrica a D1, D2, B2 és U díjkategóriákban érhető el, a személyautók számára a rendkívül kedvezményes 5 ezer forintos áron. A hétnél több (8-9) személy szállítására is alkalmas gépjárművekre (pl.: kisbuszokra, lakóautókra és haszongépjárművekre) évi 10 ezer forintért vásárolható azonos tartalmú úthasználati jogosultság. Az autóbuszok megyei matricája 20 ezer forintba kerül.

Új kategóriák:

D2 díjkategória: a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és a lakófelépítményű gépkocsi (lakóautó).

U díjkategória: a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó).

1.2 Van-e megyei matrica motorokra?

A motorokra a D1 kategóriában lehet megyei jogosultságot váltani. Egyébként a motorkerékpárosok a számukra elérhető, kedvezményes 1470 forintos heti (10 napos) matrica megvásárlásával is fizethetnek az úthasználatért.

1.3 A személygépjárművel vontatott utánfutóra is külön kell fizetni?

Amennyiben a jármű a D1 kategóriába tartozik, úgy a vontatmányra nem kell külön e-matricát váltani. A D2 vagy B2 kategóriába tartozó járművekkel vontatott utánfutó után az új U kategóriában külön kell jogosultságot váltani az utánfutó rendszámára.

1.4 Az építőipari munkások 9 személyes gépjárművel történő szállításának díja kétszeresére emelkedik?

A 7 főnél több személy szállítására alkalmas járművek (D2 kategória, ilyenek pl.: a 9 személyes kisbuszok és a kishaszongépjárművek) után valóban kétszeres a tarifa, de ez csak a heti (10 napos), a havi és az éves megyei termékek esetében van így. Az éves országos jogosultság változatlanul 42980 forintba kerül. Az intézkedés célja az ország területén átutazó, kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokfokozottabb bevonása az útüzemeltetés és útfenntartás költségeinek viselésébe.

1.5 Ha egy 9 személyes gépjárműben csak 7-en ülnek, akkor is D2 jogosultságot kell vásárolni?

Igen. A D2 kategóriába történő sorolás nem a ténylegesen szállított személyek száma vagy az utazás célja szerint, hanem a forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján történik. A forgalmi engedélyben szereplő hatósági jelzések és a díjkategóriák összehasonlítására szolgál az ITT elérhető táblázat.

1.6 Egy 9 személyes gépjárművel utánfutót húzok. Milyen e-matricát kell váltanom?

Ez a jármű az újonnan létrehozott D2 kategóriába sorolható. A heti (10 napos) és havi jogosultság ára a D1 díjkategória kétszeresére emelkedett, de az éves országos e-matrica ára változatlan maradt. Megyei éves matrica megyénként 10 ezer forintért váltható. Továbbá külön kell jogosultságot váltani a vontatmányra (U kategória), ennek ára megegyezik a D1 kategória áraival. Az U kategóriában az e-matricát az utánfutó rendszámára kell megvásárolni. Azaz meg kell venni egy D2 jogosultságot a gépjármű rendszámára és egy U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

1.7 Az autóbuszok átkerültek a HU-GO rendszerbe?

Nem, az autóbuszok az e-matricás díjfizetési rendszerben a B2 kategóriába tartoznak. Számukra a 10 napos, havi és éves (országos jogosultságot biztosító) e-matrica ára nem változott. Az éves megyei matrica B2 kategóriában 20 ezer forint megyénként. Az autóbusz vontatmánya után az U kategória (D1 kategóriával megegyező) díjait kell fizetni.

1.8 A forgalmi engedély alapján honnan lehet tudni, melyik díjkategóriába tartozik a jármű?

Az úthasználati jogosultság gépjárműhöz kötött adatait (forgalmi rendszám, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét) a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésnek megfelelően kell megadni. A jogosultság a megadott időtartamon belül minden díjköteles útszakaszra érvényes. A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatók (a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján):

FORGALMI ENGEDÉLYBEN 
SZEREPLŐ KÓDOLÁS 
A „J” MEZŐBEN *
MEGHATÁROZÁSDÍJKATEGÓRIA
L1e, L2e és L6e, L3e,L4e, L5e és L7e motorkerékpár D1M (motorkerékpár)
M1személygépkocsiD1M (motorkerékpár)
M1személygépkocsiD2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)
N1tehergépkocsiD2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)
M2autóbuszB2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
M3autóbuszB2 (több mint 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
O1utánfutóU (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)
O2utánfutóU (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani. A D2 és B2 kategóriába tartozó járművek esetében, amennyiben vontatást végeznek az utánfutóra (pótkocsira) U kategóriás e-matrica megváltása szükséges, a pótkocsi forgalmi rendszámára. 

2. Díjköteles úthálózat

2.1 Milyen utakra érvényesek a megyei matricák? 

Az új rendszerben megyei térképek segítenek eligazodni, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu, a kkk.gov.hu és az utinform.hu weboldalakon. 

Az egyes megyékre vonatkozó térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld. A térképek feltüntetik azokat a csomópontokat, ameddig az adott megyei matricával a díjköteles úthálózat használható. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig  lehet jogszerűen használni. Ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra jogosító hagyományos időalapú (pl. Heti-10 napos jogosultság) termék birtokában lehetséges. 

2.2 Mi történik, ha tévedésből átlépek egy megyehatárt, ahova nincs éves megyei matricám?

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig  lehet jogszerűen használni. Ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra jogosító hagyományos időalapú (pl. Heti-10 napos jogosultság) termék birtokában lehetséges. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat, a táblázási munkák folyamatosan zajlanak. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően kezdődik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat. 

Az új rendszerben megyei térképek segítenek eligazodni, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu, a kkk.gov.hu és az utinform.hu weboldalakon. 

2.3 Pontosan mely szakaszok díjmentesek?

A 2015. február 1-től hatályos díjrendelet értelmében néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használata díjköteles.

A 2015. február 1-től hatályos rendelet szerint díjmentesen a következő szakaszok használhatók:

       - M31 es autópálya,

       - M86 autóút,

       - M8 autópálya,

       - M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,

       - M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,

       - M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 
         vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)

       - M0 autóút alábbi szakaszai

                  - 1.sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz

                  - M4 autóút (4.sz. főút ) és M3 közötti szakasz

                  - Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

2.4 Változott-e a gyorsforgalmi Duna-hidak besorolása? 

A 2015. február 1-től hatályos díjrendelet értelmében az M8 és M9-es Duna hidak díjmentesen használhatók. Akik csak emiatt vásároltak megyei matricá(ka)t, annak árát a NÚSZ visszatéríti.

2.5 Milyen megyei matricával használhatók a megyehatáron található autópálya-csomópontok?

A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. Az eligazodásban segítenek a megyei térképek, valamint táblázatos formában a díjrendelet 2. számú melléklete.

2.6 Kell-e külön matricát vásárolni, ha a főváros közigazgatási határán belüli autópályát használjuk? 

Nem, nincsen sem Budapestre, sem más megyei jogú városra érvényes matrica. A főváros közigazgatási határán belüli (de külterületi) autópályák, autóutak (pl. M0, M3, M5, M6 egyes szakaszai) a Pest megyére szóló jogosultsággal használhatóak. 

2.7 Az M1/M7 bevezető szakaszán található bevásárlóközpontokhoz csak matricával lehet eljutni? 

Igen, ha azokat autópályán közelítik meg. A Pest megyei matrica használatával azonban nemcsak ezek a szakaszok, hanem a legkiterjedtebb megyei hálózat minden eleme használható. 

2.8 Az M0 autóút Megyeri hidat érintő szakasza mettől meddig díjmentes?  

Az M0 autóút Megyeri hidat érintő szakasza a 11. számú főúttól a 2. számú főútig (a közúti táblázás szerinti 75-ös, Dunakeszi-Újpest lehajtóig) díjmentes. 

2.9 Az M0 autóúton közlekedve a Megyeri hídról melyik csomópontnál lehet lejönni díjfizetés nélkül?

Az M0 autóút Megyeri hidat érintő szakasza a 11. számú főúttól a pesti oldalon az első lehetséges lehajtóig, azaz a 2. számú főútig (Dunakeszi-Újpest lehajtó, a táblázás szerinti 75-ös) díjmentes.  

2.10 Fizetős-e a személyautóval közlekedők számára: M86-os illetve a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi?  

A 2015. januári tapasztalatokat figyelembe véve a 2015. február 1-től hatályos díjrendelet értelmében újra díjmentesen használható M4 autóút (4. sz. főút) Vecsés és Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza, a 61-es út Kaposvárt elkerülő szakasza, az M86-os út, valamint az M8 és M9 Duna hidak.

Akik csak és kizárólag ezen szakaszok használata miatt vásároltak megyei matricá(ka)t, annak árát a NÚSZ visszatéríti.

2.11 A 4-es útnak melyik szakasza fizetős? 

A 2015. február 1-től hatályos díjrendelet értelmében M4 autóút (4. sz. főút) Vecsés és Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)díjmentesen használható a repülőtér megközelíthetősége érdekében. Azonban az M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út és az Üllő - Gyömrő (4603 j. út) csomópont (20+518 km szelvény és 29+160 km szelvény) közötti szakasza már csak díj ellenében használható.

2.12 Az M3 12-es kilométerénél lévő ügyfélszolgálat csak díjköteles szakaszon közelíthető meg? Hogyan lehet oda díjmentes szakaszon eljutni?

A legegyszerűbben valóban az M3 díjköteles szakaszán lehet megközelíteni a Szilas pihenőben lévő ügyfélszolgálatot. Az iroda a XV. kerület irányából a Szentmihályi út – Régi Fóti út felől díjmentes útszakaszokon keresztül is megközelíthető.

2.13 A főpályával párhuzamos gyűjtő-elosztó pályán is fizetni kell? 

A gyűjtő-elosztó pálya az autópálya csomópont részét képezi. A csomóponti ágak pedig díjmentesek. A díjfizetési kötelezettség a főpályára vonatkozik. 

Ilyen értelemben például a M35-ös autópálya Debrecen környéki szakaszának Kishegyesi út csomópontot – 33.sz. út csomópontot – 354. sz. út csomópontot érintő gyűjtő-elosztó pályája díjmentesen használható, de fontos, hogy az az autós, aki ráhajt a főpályára, már rendelkezzen érvényes e-matricával. 

Ugyanez a helyzet az M5 autópálya fővárosi kivezető szakaszán, ahol a bevásárlóközpontok a gyűjtő-elosztó pályán keresztül díjmentesen közelíthetők meg a belváros felől, és onnan visszafelé a gyűjtő-elosztó pályán közlekedve díjmentesen elérhető a belváros. A főpályára hajtva azonban rendelkezni kell érvényes e-matricával. 

2.14 Az M7-es autópályán haladva a Veszprém megyei matricát is meg kell venni azért a rövid szakaszért? 

A 2015. januári üzemeltetési tapasztalatokat figyelembe véve a 2015. február 1-től hatályos díjrendelet alapján az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig  lehet jogszerűen használni. Az eligazodásban segítenek a megyei térképek, valamint táblázatos formában a díjrendelet 2. számú melléklete.

Így az M7-es autópálya Veszprém megyei szakasza a szomszédos Fejér vagy Somogy megyei matricákkal vehetők igénybe. Továbbra is megváltható azonban a Veszprém megyei matrica, mely a Polgárdi (80-as számú) és Siófok kelet (98-as számú) csomópontja között jogosít fel az M7 autópálya használatára.

2.15 Az M5 autópálya a röszkei határállomásig fizetős?

A 2015. január 1-től  érvényes szabályozás értelmében az M5 autópálya egészen az országhatárig (a röszkei határállomásig), a belépő oldalon a határponttól fizetős. Az országhatáron és közvetlen közelében található viszonteladói értékesítési pontokon lehetőség van minden típusú e-matrica megváltására.

Az autósok szemszögéből nézve az a legfontosabb tudnivaló, hogy az autópálya vagy autóút tábla egyben a díjköteles szakasz kezdetét is jelzi. 

2.16 Mi indokolja a mostanáig díjmentes gyorsforgalmi szakaszok fizetőssé tételét? 

A gyorsforgalmi hálózat közösségi forrásokból és az adófizetők adóforintjaiból épült ki. A hozzáférés azonban egyenlőtlen, a díjmentes hálózat közel fele Pest megyében található. A megyei matrica rendszer bevezetésével a sztrádákat használóknak azonos módon kell kivenniük a részüket a díjfizetésből is. Azonos közlekedési feltételek biztosítása esetén azok használati díjának is egyformának kell lennie. 

Nemzetközi kitekintéssel látható, hogy Ausztriában és Szlovéniában egyáltalán nincsenek, Csehországban és Szlovákiában pedig csak rendkívül kis számban találhatók díjmentesen használható gyorsforgalmi szakaszok. 

Az Európai Unió „a használó és szennyező fizet” elv egyre szélesebb körben megvalósuló érvényesítését várja el a tagállamoktól. E célt szolgálta Magyarországon az e-útdíj rendszer tavaly nyári sikeres bevezetése, és ebbe az irányba hat az e-matricás díjak fokozatos egységesítése is. 

2.17 A kritikák szerint az ingyenes szakaszok, főként a nagyvárosi elkerülők díjasítása miatt az autósok közlekedési káoszt, súlyos zaj- és levegőszennyezést okozva visszatérnek a belterületi utakra. Önök nem számolnak ezzel? 

A díjmentes szakaszok igazságosabb helyzetet teremtő megszüntetése nem vezet az autópályák elkerüléséhez. A párhuzamos ingyenes szakaszok használata súlyos időveszteséggel, és a hosszabb megtett út miatt a havi 400 forintnál jelentősen magasabb többletköltséggel jár. Éppen ezért nem kell tartani a forgalom nagyarányú és tartós átterelődésétől az agglomerációs települések és a külső kerületek útjaira. A januári tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy az autósok felismerték az új matricatípusok előnyeit. 

3. Matrica típusok és vásárlás 

3.1 Az időalapú matricák megszűnnek a megyei matricák bevezetésével? 

Nem, a megszokott heti (10 napos), havi és éves országos matricák a továbbiakban is megvásárolhatók. E bevált matricatípusok ára három éve nem emelkedett, és 2015 januárjától sem változott. 

3.2 A megyei matrica csak a járműtulajdonos vagy üzemeltető bejelentett lakóhelye szerinti megyére váltható? 

Nem, egy rendszámra minden korlátozás vagy megkötés nélkül bármely megyére vásárolható megyei matrica, az utazási igények, szokások szerint akár többre is. Az e-matricás rendszerben közlekedőkénttetszőleges számú megyére lehet jogosultságot váltani. 

3.3 Milyen időtávra érvényes a megyei matrica? 

Az országos éves matricához hasonlóan a megyei matrica érvényessége  a vásárlás időpontjától a következő évben január 31-ig tart.

3.4 Érdemes lehet év közben is megyei matricát váltani?

Míg korábban az éves országos matricák zömét januárban adtuk el, a megyei matricát annak rendkívül kedvező ára miatt érdemes lehet az év későbbi szakaszában is megvásárolni. Az úthasználati jogosultság azonban minden esetben a következő év január végéig van érvényben.

3.5 Hol és mikortól vásárolható meg a megyei matrica? 

Az e-matricákat az eddig megszokott értékesítési csatornákon (részletes lista az „Értékesítési pontok az új kategóriákban 2015” menüpont alatt található) és mobiltelefonon (applikáción keresztül vagy sms-ben) is meg lehet vásárolni bármely megyére (Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Vas megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat). 

3.6 A korábbi megszokott, országos jogosultságot biztosító e-matrica mellé kell megváltanom a megyei matricá(ka)t?

Nem. A korábban megszokott, időalapú matricák mellé az érvényességi idő figyelembevételével már nem kell egyéb jogosultságot vásárolni. Ugyanakkor az úthasználati szokások függvényében a megyei matricák a korábbinál kedvezőbb áron egész évben lehetővé teszik a közlekedést az adott megye díjköteles úthálózatán. Aki megyei matricával rendelkezik, de például nyaralás alkalmával más megyék autópályáit szeretné igénybe venni, heti (10 napos) vagy havi matrica vásárlásával válthatja meg a jogosultságot. 

3.7 Meddig érvényesek a 2014-ben megváltott e-matricák? 

A 2015. január 1. előtt megváltott heti-10 napos matricák és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-re váltott országos éves jogosultság 2015. január 31-ig érvényes a vásárláskor érvényes díjkategóriára. 

3.8 Mennyivel olcsóbb megoldást jelent a megyei matrica az autósok számára? 

Lásd a lenti táblázatot. Az adatokból kiderül, hogy pl. a négy megyei matricát váltók számára az új lehetőségközel 23 ezer forintos megtakarítást jelent az éves országos matricához képest. Ha a rendszeres útiránytól eltérő autópályát is használnának, akár további hét heti (10 napos) vagy 4 havi matrica váltásával is jobban járnak, mint a jelenlegi kínálat mellett. 

A megyei matricák bevezetéséből származó megtakarítás*

Éves országos matrica ára (forint)

Rendszeres úthasználattal érintett megyék száma

Megyei matricák költsége (forint)

Megtakarítás (forint)

Megtakarításból vásárolható heti matricák** száma

Megtakarításból vásárolható havi matricák** száma

42980

1

5000

37980

12

7

42980

2

10000

32980

11

6

42980

3

15000

27980

9

5

42980

4

20000

22980

7

4

42980

5

25000

17980

6

3

42980

6

30000

12980

4

2

42980

7

35000

7980

2

1

42980

8

40000

2980

1

0

* a D1 díjkategóriában (személyautók)

 

 

 

 

** a heti (10 napos) matricák ára 2975 forint

 

 

 

 

***a havi matricák ára 4780 forint

 

 

 

 

4. Díjellenőrzés, pótdíjazás, átmeneti rendelkezés

4.1 Van-e türelmi idő a bevezetésre, vagy rögtön bírságolnak az újonnan fizetőssé tett szakaszok matricavásárlás nélküli használatáért? 

Az átmeneti rendelkezés értelmében azok az autósok, akik 2015. január 1. és 2015. január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak. Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában (országszerte 17 helyen) intézheti ügyét.

4.2 Változik-e a pótdíj összege? 

Nem, a már létező díjtételekhez hasonlóan pótdíjak sem emelkednek január elsejétől.

4.3 Kell fizetni plusz 1470 forintot a január végéig megvásárolt matrica után?

Az átmeneti rendelkezés értelmében azok az autósok, akik 2015. január 1. és 2015. január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak. Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában (országszerte 17 helyen) intézheti ügyét.

4.4    Az újonnan díjkötelessé vált szakaszokon milyen módszerekkel ellenőrzik az autósokat?

Az újonnan díjkötelessé vált szakaszokon jelenleg nincsenek fix ellenőrző kapuk telepítve. Az új szakaszokon mobil díjellenőrző autók meghatározott vezénylési terv alapján végzik a díjellenőrzési tevékenységet.  

A szabályozás értelmében a díjköteles útszakaszra való felhajtáskor rendelkezni kell érvényes úthasználati jogosultsággal. Egy adott útszakaszra egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni. Ez lehet időalapú (a már megszokott heti-10 napos, havi, éves) vagy területi alapú megyei matrica.  

4.5    Mikortól szankcionálják az autósokat, akik nem használnak matricát?  

A díjköteles szakaszokra történő felhajtás előtt már rendelkezni kell érvényes jogosultsággal. Ez lehet a hagyományos időalapú matrica (heti-10 napos, havi vagy éves) vagy az új területi alapú megyei matrica. Ha valaki rendelkezik a hagyományos matricák bármelyikével, akkor már nem kell megyei matricát venni. Aki nem rendelkezik érvényes úthasználati jogosultsággal, az pótdíjra számíthat.  

Az átmeneti rendelkezés értelmében azok az autósok, akik 2015. január 1. és 2015. január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak. Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában (országszerte 17 helyen) intézheti ügyét.