Felkészülés a nyári utazásokra

Itt a nyár, sokan indulnak útnak nyaralni, olyanok is, akik év közben egyébként nem közlekednek díjköteles szakaszokon. Nekik, és a vendégmunkások hazalátogatásának köszönhetően a nemzetközi tranzitútvonalként is használt autópályáink forgalma megtöbbszöröződik. Az év elején történt rendelet módosítások miatt érdemes felidézni, mire kell odafigyelni az autópálya matrica vásárlása során, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen meg lehet úszni a büntetéseket.

Legfontosabb tudnivalók az e-matrica vásárlásról

Fontos tudni, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag (akár csak percekkel később történő vásárlás) megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. A kifizetés és aláírás előtt mindig ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés, kategória besorolás és az érvényességi idő helyességét is. Az adatok helyességének ellenőrzése az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége. A megszokott országos érvényességű időalapú matricák - heti 10 napos, havi és éves időtartamra – megmaradtak és változatlan áron kaphatók. Ezek mellé az érvényességi időt figyelembe véve, már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni amely, lehet időalapú vagy az új területi alapú megyei matrica.

Díjkategóriákat érintő változás

A díjkategóriákat tekintve lényeges változás, hogy januártól a D1 kategóriából kiválva bevezetésre került az új D2 kategória. A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik (vezetővel együtt) és annak vontatmánya maradtak a D1 kategóriában (tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani). A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek. Felhívjuk a figyelmet, hogy a díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat. A D2 kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1 kategória díjainak kétszeresére emelkedett, azonban az éves matricák ára megegyezik a D1 kategória árával. Az új U díjkategóriába tartoznak a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik (utánfutók). Ilyenkor a vontató járműre és a vontatmányra egyaránt meg kell váltani az e-matricát. (pl. ha B2 kategóriába tartozó jármű vontatmánnyal használ díjköteles utat, akkor a B2 jogosultság mellé U kategóriás matricát is kell váltani). Az U kategóriában minden esetben a vontatmány rendszámára kell jogosultságot váltani.

Újonnan díjkötelessé vált utak

Mivel a hazai gyorsforgalmi utak többsége díjkötelessé vált, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. A főváros környéki szakaszokon a fizetős szakaszok kezdetére ezen felül kiegészítő tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat. A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni a nemzetiutdij.hu oldalon, ahol az országos térkép és a megyei térképek egyaránt megtalálhatók. 2015. február 1-től hatályos rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

 • M31 es autópálya,
 • az M86 autóút,
 • az M8 autópálya,
 • az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,
 • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
 • M4 autóút (4. számú főút jelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)
 • M0 autóút alábbi szakaszai
  • 1.sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz
  • M4 autóút (4.sz. főút) és M3 közötti szakasz
  • Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

A fentieken túl az M0 további részei, valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható egyes városi elkerülők, és autóutak már díjkötelesek. A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a nemzetiutdij.hu oldalon is megtalálható díjrendelet melléklete tartalmazza. Akik a fővárosról a dél balatoni településekre közlekednek, azok számára egy Pest megyei, egy Fejér megyei és egy Somogy megyei matrica megváltása szükséges. Akik az északi partra tartanak, azoknak – a nyári tereléseket is figyelembe véve - egy Pest megyei és egy Fejér megyei matrica is elegendő ahhoz, hogy egész évben korlátlan számú alkalommal utazzanak díjköteles utakon a magyar tengerre. A megyei térképeken a vastag piros vonal jelöli a szomszédos megyében még használható szakaszokat, a nagy kék kör pedig azt a csomópontot, ahol további díjfizetési kötelezettség nélkül elhagyható a fizetős szakasz. A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes.

Ellenőrzések

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése rendszám alapján történik. A matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete és vége) hitelességét, ezért ezeket az adatokat a kifizetés előtt alaposan ellenőrizni kell. Az adatok helyességének ellenőrzése az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége. A nyári időszakban a díjköteles utakon fokozott ellenőrzések várhatók. A megszokott ellenőrző kapus és mobil ellenőrző autós jelenlét mellett mobilcsoportos, koncentrált vonali és teljes kitereléses ellenőrzések lesznek. Az akciók célja a bliccelők kiszűrése. A mobilcsoportos, megállításos ellenőrzések során a jogsértő autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést. A HU-GO rendszerben már bevált ellenőrzési módszernek köszönhetően a rendszerben azonnal látszik, hogy az adott mérőponton a járműnek az áthaladás pillanatában van-e érvényes úthasználati jogosultsága.

Ügyfélszolgálati szolgáltatások

A NÚSZ az országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban teljeskörű útdíjfizetési szolgáltatásokkal várja az közlekedőket. Ezeken a helyeken a magyar autópálya matrica mellett szlovák, szlovén, cseh és osztrák úthasználati jogosultság is váltható. Akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki mégis eltévesztette a rendszámot vásárláskor, hiszen a NÚSZ irodáiban lehetőség van – szolgáltatási díj megfizetése mellett – legfeljebb 3 karakter erejéig a rendszám tévesztés korrigálására. Ha valaki érvényes e-matricával rendelkezik, de a járművet közben eladja, vagy a jármű balesetet szenved, lehetőség van az úthasználati jogosultság átörökítésére. További részletes információ a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. éjjel-nappal helyi tarifával hívható +36-36-587-500-as számán, interneten a nemzetiutdij.hu-n, és a facebook.com/nemzetiutdij oldalon érhető el. A mobilos e-matrica vásárlás esetén a biztonságos közlekedést szem előtt tartva az e-matricát soha ne menet közben, hanem mindig indulás előtt, álló járműben vegyük meg. 2

Tipikus felhasználói tévesztések - hasznos tudnivalók

D2-D1 díjkategória tévesztés

Tapasztalataink alapján az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriában váltanak jogosultságot. Ez a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat. Kategória tévesztés esetén a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban személyes ügyintézéssel lehet eljárni a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett, valamint a jogszabályban meghatározott 1470 Ft átírási költség megtérítésével. Az újonnan kiadásra kerülő, a megfelelő díjkategóriára szóló jogosultsághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az eredeti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal. A pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól.

D2-B2 tévesztés díjkategória tévesztés

Szintén gyakran előforduló hiba, hogy a kisebb (15 személyes) autóbuszok üzemeltetői nincsenek tisztában azzal, hogy járművük milyen díjkategóriába tartozik, és tévesen D1 vagy D2 kategóriában váltanak jogosultságot. Ez pedig a díjrendelet értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Rendszám tévesztés

A díjrendelet egyértelműen meghatározza, hogy e-matrica vásárlása során az autós feladata és felelőssége, hogy az adatok helyességét ellenőrizze, még kifizetés előtt. Ezt személyes vásárlás során a pénztárnál az aláírásával nyugtázza, online vásárlás esetén pedig válaszüzenetével hagyja jóvá. A jogszabály lehetőséget biztosít a rendszám tévesztés utólagos korrigálására, legfeljebb 3 karakter eltérésig. Ilyenkor a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban történő személyes ügyintézés során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést, és karakterenként a jogszabályban foglalt 1470 Ft átírási költséget kell megfizetni. Így a jogosultság a módosított rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül, vagyis a korábban kiszabott pótdíjat nem kell megfizetni.

Új „U” díjkategória

A díjköteles szakaszokon utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 (autóbuszok) kategóriákban külön kell fizetni. Vagyis ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2 és U kategóriás jogosultságot is. U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni. A személyautóval (D1) vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani. Ha az utánfutót egy 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor D2 kategóriájú e-matricát kell váltani a mikrobusz rendszámára, és U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

Utólagos vásárlás

Ugyancsak gyakori tévesztés, hogy az autós utólag váltja meg az e-matricát. A jogszabály értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról (rendszám alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával.