Erre érdemes odafigyelni

A díjrendelet módosítás óta eltelt 2,5 hónap tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy az autósok jelentős része kellő odafigyeléssel váltotta meg az új szabályozás szerinti e-matricáját. Vannak azonban olyanok, akik a korábban megszokottak alapján vásároltak, így, még ha önkéntelenül is, de hibáztak. A NÚSZ célja a jogkövető magatartás elősegítése, ezért tájékoztató tevékenységünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a tipikus felhasználói tévesztésekre.

Díjköteles úthálózat

A korábbi díjmentes hálózat nagy része díjkötelessé vált.

2015. február 1-től hatályos rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

 • M31 es autópálya,
 • az M86 autóút,
 • az M8 autópálya,
 • az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,
 • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
 • M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)
 • M0 autóút alábbi szakaszai
  • 1.sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz
  • M4 autóút ( 4.sz. főút) és M3 közötti szakasz
  • Megyeri híd ( 11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a nemzetiutdij.hu oldalon is megtalálható díjrendelet melléklete tartalmazza. A megyei térképeken a vastag piros vonal jelöli a szomszédos megyében még használható szakaszokat, a nagy kék kör pedig azt a csomópontot, ahol további díjfizetési kötelezettség nélkül elhagyható a fizetős szakasz. Érdemes tájékozódni a nemzetiutdij.hu oldalon, ahol megtalálható az országos térkép és a megyei térképek is.

D1-D2 kategória tévesztés

Tapasztalataink alapján az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már D2 kategóriában lévő járművekre D1 kategóriában váltanak jogosultságot. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna jogosultságot. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapítható meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat. Kategória tévesztés esetén a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban személyes ügyintézéssel lehet eljárni a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett. Az újonnan kiadásra kerülő, a megfelelő díjkategóriára szóló jogosultsághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az eredeti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal. A pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól.

Az U kategóriával kapcsolatos tudnivalók

A B2 (buszok) kategória változatlan maradt, de a díjköteles szakaszokon utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 kategóriákban külön kell fizetni. Vagyis ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2 és U kategóriás jogosultságot is. U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

További fontos tudnivalók

A motorkerékpárok számára a heti-10 napos e-matrica 1470 Ft-ért, a havi, éves országos és éves megyei matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható.

Továbbra is gyakori tévesztés, hogy az autós utólag a díjmentes szakaszra történő felhajtás után váltja meg az e-matricát. A jogszabály értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül. Az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról (rendszám alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával.

A megszokott országos érvényességű időalapú matricák - heti 10 napos, havi és éves időtartamra – megmaradtak, ezek mellé az érvényességi időt figyelembe véve, már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni amely lehet időalapú vagy az új területi alapú megyei matrica.

További kérdések és válaszok ITT találhatók.